Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, g. Damir Šišić - dnevni list "Dnevni list", 13.12.2019. godine

  Broj Odluke: 421-02/19
  Datum održavanje sjednice: 13.12.2019.
  Žalitelj: G. Damir Šišić
  Medij: Dnevna novina „Dnevni list“
  Naslov članka: „Nepotizmom i korupcijom u smrt“
  Datum objave: 06.11.2019
  Žalbeni osnov Žalitelja: Žalitelj smatra da je gost-komentator, Dr.sc Kolenda Davor u objavljenom tekstu dao netočne i insinuirajuće komentare koji se odnose na njega.

  Ishod: Žalba se prihvaća.

  Žalbena komisija konstatira kršenje Kodeksa za tisak i online medije BiH.

  Članak 7 - Pravo na odgovor

  Uredništvo dnevne novine „Dnevni list“ dužno je objaviti demanti žalitelja, g. Damira Šišića, kao kontra-navode informacijama iznesenim u tekstu „Nepotizmom i korupcijom u smrt“.

  Demanti je napisan konkretno i jasno, u zadatoj dužini, i nema razloga da ne bude objavljen.

  U obvezi je uredništva da objavi ovaj demanti radi detaljnijeg informiranja javnosti o temi koja je u tekstu tretirana, sukladno odredbama Članka 7 Kodeksa za tisak i online medije BiH – Pravo na odgovor.

  Pojašnjenje:

  Dana, 06.11.2019.g. dnevne novine „Dnevni list“ objavile su tekst pod naslovom „Nepotizmom i korupcijom u smrt“.

  U dijelu predmetnog teksta se navodi:

  „Stranačka i kadrovska usmjerenja, koja u državne institucije “uhljebljuje” sinove, kćeri, rodbinu, kumove, stranački 'jungend' i ostale 'eksperte', nažalost, čitav niz godina je prisutna u Centru za uklanjanje mina u BiH.
  Direktor BH MAC-a Obradović je kumče ministra Šarovića a u Regionalni ured Brčko je nedavno uposlio još jednog mladog Obradovića.
  Pomoćnika direktora Šišića je uhljebio ministar civilnih poslova Osmanović, čiji je bio savjetnik a i on je u kratkom vremenu uspio uposliti podmladak Šišića u Ured BH MAC-a Sarajevo. Po nepotizmu se posebno izdvaja Ured BH MAC-a Banja Luka gdje u isto vrijeme rade otac i kćerka (Perić) i sada već bivši zet (Đukić) te tetke, sestrići (Grbić) i druga uža i šira obitelj.

  Ovo stručno tijelo – tehnički servis Povjerenstva za razminiranje u BiH je uglavnom zahvaljujući naprijed navedenom, postalo sušta suprotnost želji zakonodavca a i građana BiH.“

  Dana 20.11.2019.g., g. Damir Šišić uputio je Vijeću za tisak i online medije u BiH i uredništvu dnevne novine “Dnevni list“ žalbu na objavljeni tekst i demanti.

  Žalitelj u svom demaniju kaže sljedeće:

  „Nije sporna činjenica da samo bio savjetnik ministra Omanovića, ali je sporno tu činjenicu dovoditi u vezu sa deminerskim i minskim nesrećama -nepotizmom i korupcijom. Na radno mjesto pomoćnika direktora za podršku i financije u Centru za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini sam imenovan nakon okončanja konkursne procedure kao najuspješniji kandidat. Poslove koje obavljam nisu poslovi deminiranja i nemaju nikakve veze sa deminerskim i minskim nesrećama , što se može vidjeti iz opisa posla koje obavljam. Simptomatično je i to da u članku nije spomenuo kolegu, pomoćnika direktora za operacije, koji je kao i ja došao putem javnog konkursa, a prije imenovanja bio savjetnik ministrice Pendeš.“

  Takođe, Žalitelj navodi:
  „Demantujem da sam uposlio 'podmladak Šišića“ i da sam u srodstvu sa zaposlenikom koga nisam ni poznavao do njegovog dolaska u BHMAC. Za naše podneblje česta je pojava da se isto prezime javlja u različitim dijelovima države, a da nisu u srodstvu. Konkretno, ja sam iz Doboja, a novi zaposlenik je iz Zavidovića sa dugogodišnjim prebivalištem u Sarajevu. Činjenica koja se može provjeriti u evidenciji BHMAC-a da je novozaposlenik primljen putem javnog oglasa na koji je bio jedini kandidat. Degutantno je dovođenje u kontekst nedavnog uposlenja bilo koga sa minskim nesrećama ?!“


  Sukladno žalbenoj proceduri, Vijeće je kontaktiralo uredništvo dnevne novine „Dnevni list“ povodom žalbe g. Damira Šišića.
  Uredništvo Dnevnog lista nije dostavilo svoj odgovor Vijeću.

   

  Ishod: Žalbena komisija konstatira kršenje Kodeksa za tisak i online medije BiH.

  Uredništvo dnevne novine „Dnevni list“ dužno je objaviti demanti žalitelja, g. Damira Šišića, kao kontra-navode informacijama iznesenim u tekstu „Nepotizmom i korupcijom u smrt“.
  Demanti je napisan konkretno i jasno, u zadatoj dužini, i nema razloga da ne bude objavljen.
  U obvezi je uredništva da objavi ovaj demanti radi detaljnijeg informiranja javnosti o temi koja je u tekstu tretirana, sukladno odredbama Članka 7 Kodeksa za tisak i online medije BiH – Pravo na odgovor.

   

  Članak 7 - Pravo na odgovor

  „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi točnosti i nepristranosti izvješćivanja.
  Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netočno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.

  Žalbena komisija Vijeća za tisak i online medije u BiH preporučuje uredništvu dnevne novine „Dnevni list“ da objavi ovu Odluku.

  Napomena: Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH, sukladno pravilima rada Komisije o sukobu interesa, izuzela je odvjetnicu Nadu Dalipagić iz odlučivanja o ovoj žalbi.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Prof. dr Enes Osmančević; prof.dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokatica Nada Dalipagić, urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo; novinarka Suzana Mijatović; novinarka Rajna Radosavljević.

   

   

  Predsjedavajući sjednice

  prof. dr Enes Osmančević

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.