Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Esad Šejtanić - dnevni list "Dnevni list", 19.03.2011.

  19.03.2011.

  ODLUKA

  Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi g. Esada ŠEJTANIĆA
  na tekst objavljen u dnevnom listu „DNEVNI LIST“ 05.03.2011.

  Žalba se ne prihvata
  Kodeks za štampu BiH nije prekršen

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini nije prihvatila žalbu g. Esada Šejtanića na tekst „Ratni zločini: Stotine branitelja na srbijanskom spisku“, objavljen 05.03.2011. godine u dnevnom listu „Dnevni list“.

  Žalba se odnosila na neobjavljivanje demantija žalbenika povodom navoda iz teksta da je „u dokumentu koji je izradila tadašnja RS Jugoslavija, a u kojem su taksativno nabrojene optužbe protiv branitelja iz BiH, Hrvatske i Slovenije, koje se sumnjiči za ratne zločine nad Srbima“, u dijelu koji se odnosi na Hercegovinu, navedeno: „najčešća optužba za pripadnike HOS-a jeste namjerno ubijanje civila, a što se tiče konkretnih imena, samo se na nekoliko mjesta može naći kako su za zločine odgovorni pripadnici pojedinih obitelji poput Šeitanić i Šuta, koje se terete za zločine u Čapljini“.

  Žalbenik se obratio redakciji sa demantijem u kojem je naveo da je njihov novinar „cijelu jednu porodicu – Šejtanić (a ne Šeitanić kako je naveo Vaš novinar) kojoj pripadam i ja, koja broji preko 300 članova širom svijeta od Amerike, Evrope pa do Australije, doveo u kontekst izvršioca ratnih zločina ... bez navođenja konkretnog djela, počinioca takvog djela, mjesta izvršenja djela, svjedoka ...“ čime je njegovoj porodici „nanesena velika moralna šteta i uvreda“. Od redakcije je tražio da „objavi izvinjenje porodici Šejtanić“, a ujedno se obratio i Vijeću za štampu u BiH, u skladu sa žalbenom procedurom ovoga tijela.

  Izvinjenje porodici Šejtanić nije objavljeno, a također, redakcija „Dnevnog lista“, nije odgovorila na upit Vijeća za štampu u BiH da li će, eventualno, objaviti demanti koji je g. Esad Šejtanić uputio redakciji.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je razmotrila prigovor g. Šejtanića i zaključila da redakcija nije imala obavezu objaviti demanti jer se njegovo ime i prezime ne navode nigdje, niti se iz teksta može zaključiti da se misli direktno ili indirektno na njega ili njegovu porodicu. U ovom slučaju nedostaje bitna legitimacija, jer se u tekstu spominje „obitelj Šeitanić“, a ne Šejtanić, koja, kako žalbenik navodi „broji preko 300 članova širom svijeta od Amerike, Evrope pa do Australije“.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajuća, advokatica Nada Dalipagić; novinar Fuad Kovačević; psihologinja prof.dr. Nada Ler-Sofronić; prof.dr. Miodrag Živanović, novinar Milan Šutalo; advokat Dražen Zubak; dr.sc. Enes Osmančević, docent; sutkinja Nada Arsenić i komunikolog/akademski slikar mr. Goran Janković.

  Predsjedavajuća Žalbene komisije

  Nada Dalipagić

  Neum, 19.3.2011.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.