Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona - dnevni list "Tuzlanski list", 11.11.2010.

  11.11.2010.


  ODLUKA

  Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona
  na tekst objavljen u dnevnom listu „Tuzlanski list“ 09/10.10.2010.

  Žalba se prihvata
  Prekršeni Član 2 – Urednička odgovornost i Član 6 – Komentar, pretpostavka i činjenica Kodeksa za štampu BiH


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini je prihvatila žalbu Kantonalnog tužilaštva Kantona Tuzla na tekst „Nedo nije oštetio tuđu stvar“, objavljen 09/10.10.2010. godine.

  Žalba se odnosila na tekst koji se tiče odluke tužiteljice, gđe Danice Kovačević, da obustavi istragu o saobraćajnoj nesreći koju je imao komesar MUP-a TK, g. Nedim Mutapčić. Žalbenik je uputio demanti uredništvu „Tuzlanskog lista“ koji je, djelomično, objavljen u izdanju od 14.10.2010. godine pod naslovom „Demant Tužilaštva TK na tekst 'Nedo nije oštetio tuđu stvar'“. 

  Kao razlog neobjavljivanja demantija u cijelosti, gl. i od. urednica „Tuzlanskog lista“, gđa Jasna Subotić navela je „normativne kapacitete dnevne novine“, te činjenicu da se u „uvodnom dijelu propituju stavovi novinara Avde Avdića, a ne pobijaju činjenice iz članka. S obzirom da se stavovi, mišljenja i komentari autora ne mogu demantirati, objavili smo dio teksta Odjela za odnose sa javnošću Tužiteljstva u kojem se, po njima, demantiraju fakti spornog članka“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je zaključila da je u tekstu „Nedo nije oštetio tuđu stvar“ prekršen Član 2 – Urednička odgovornost koji, između ostalog, kaže: „...Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja…”.

  Imajući u vidu kvalifikacije iz teksta “…Ona vrijeđa one kosti koje je iskopavala iz masovnih grobnica u Podrinju….bestidna tužiteljica….” itd, Komisija utvrđuje povredu ovog Člana Kodeksa za štampu BiH.

  Također, Komsija zaključuje da je povrijeđen Član 6 – Komentar, pretpostavka, činjenica Kodeksa za štampu BiH, jer u tekstu nije napravljena jasna razlika između komentara, pretpostavke i činjenice, kao što Kodeks za štampu obavezuje:
  “Novine i periodična izdanja, iako su slobodni da izraze svoja gledišta, moraju napraviti jasnu razliku između komentara, pretpostavke i činjenice”.

  Budući da tekst nije vidno izdvojen kao komentar, već je u izvještaju o određenom događaju autor iznio i svoj komentar, Komisija je utvrdila kršenje Člana 6 Kodeksa za štampu BiH.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, advokat Dražen Zubak; novinar Fuad Kovačević; psihologinja prof.dr. Nada Ler-Sofronić; dr.sc. Enes Osmančević, docent; advokatica Nada Dalipagić, sutkinja Nada Arsenić, prof.dr. Miodrag Živanović i komunikolog/akademski slikar mr. Goran Janković.


  Predsjedavajući Žalbene komisije:
  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.