Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Gđa Svetlana Cenić - magazin "Novi reporter", 04.04.2008.

  04.04.2008.

   

  ODLUKA  

  Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini povodom žalbe gđe Svetlane CENIĆ,
  na tekst objavljen u magazinu "NOVI REPORTER", 12.3. 2008.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini je na redovnoj sjednici, održanoj 4. aprila 2008. godine u Sarajevu, razmotrila žalbu gđe Svetlane Cenić na članak "Opsene", objavljen u magazinu "Novi Reporter" 12.3.2008. godine. Žalba se odnosila na urednički komentar u kojem, prema navodima žalbenice, autor "upućuje brojne uvrede, neistine, podmetanja i slično", te "upućuje poziv da se ovakvi kao ja mažu katranom i perjem, pa zatim protjeraju, ako već ne može, kao nekad u Africi, i da se motkama umlate".
  Žalbenica nije ispoštovala žalbenu proceduru Vijeća za štampu u BiH za upućivanje demantija redakciji "Novog Reportera" prije upućivanja žalbe Vijeću, smatrajući da ne vidi šta može demantirati, i navodeći da objavljivanje "nekog njenog članka ne može biti dovoljna satisfakcija" za nju.
  U uredničkom pojašnjenju autora teksta "Opsena", urednika Igora Gajića, naznačeno je da u "uvodniku niko nikoga nije pozivao na linč", već da je riječ o "sarkastičnom komentaru na opsene koje trpimo u BiH". G. Gajić je uputio izvinjenje gđi Cenić ukoliko ju je "uvrijedio ili uznemirio", te se ujedno izvinjava "ukoliko je pogrešno shvaćen".
  U svom posljednjem dopisu Vijeću za štampu od 2.4.2008. gđa Cenić navodi da "urednikov odgovor ne mijenja" njen ranije izrečen stav, te da i dalje ostaje pri svojim tvrdnjama i želji da "Vijeće za štampu u BiH donese svoj profesionalni sud" o tekstu na koji se žalila.

  Žalbena komisija je pažljivo razmotrila žalbu gđe Cenić, odgovor urednika Gajića, kao i tekst objavljen u magazinu "Novi Reporter" i donijela sljedeću odluku:

  ŽALBA SE VRAĆA U POSTUPAK zbog neispoštovane žalbene procedure!


  Pojašnjenje Odluke: 

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH smatra da se žalba gđe Cenić treba vratiti u postupak zbog nepoštivanja žalbene procedure Vijeća za štampu u BiH, odnosno zbog neupućivanja demantija redakciji magazina "Novi Reporter" prije obraćanja Vijeću. To je prvi je korak koji svaki žalbenik/ca mora poduzeti ukoliko se odluči tražiti posredništvo Vijeća  za štampu i dio je proceduralnih pravila svih Vijeća za štampu u Europi. U protivnom se intervencija Vijeća može shvatiti kao izvjestan pritisak na medije, a to bi bilo u potpunoj suprotinosti s misijom samoregulativnom tijela.
  Žalbena komisija može razumjeti razloge zbog kojih se gđa Cenić nije željela obraćati redakciji magazina "Novi Reporter", ali ujedno podcrtava bitnost poštivanja principa žalbenog postupka koji, prije svega, podrazumijeva pokušaj sporazumnog rješenja slučaja, prije donošenja Odluke o eventualnom kršenju Kodeksa za štampu. Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH poziva gđu Cenić da uputi reagovanje redakciji "N. Reportera" i time omogući razmatranje njene žalbe u u skladu sa utvrđenom žalbenom procedrom.


  DETALJNO POJAŠNJENJE ŽALBE: 

  Nakon objave teksta "Opsena" u 261. izdanju "Novog Reportera" od 12.3.2008. godine, gđa Cenić je 20.3.2008. godine Vijeću  za štampu u BiH uputila žalbu na tekst, naglašavajući dio iz teksta u kojem se pominje ona lično: "... ne treba zaboraviti ni pomoćnike. 'Maestro' ih ima i u multietničkim likovima poput Komšića, Tihića, Cenićke & comp. Oni drže šešir, čiste zečiju balegu ili skupljaju golubje perje nakon predstava. Na Divljem zapadu, u Africi, staroj Evropi ili Kini odavno bi bili kamenovani, bičevani ili poliveni katranom i perjem. U BiH ih sluđena publika još uvek gleda. Čista posledica ratnih godina i velikih opsena iz okruženja".

  Budući da u pismu gđe Cenić nije naznačeno da li se prvo obraćala redakciji "Novog Reportera", Vijeće za štampu u BiH je 24.3.2008. uputilo pismo gđi Cenić s molbom za informacijom da li se obraćala redakciji i da li smatra da bi objava njenog reagovanja bila dovoljna satisfakcija za nju.
  U odgovoru gđe Cenić od 25.3.2008. naznačeno je da "ne zna šta to da demantuje" ako novinar "upućuje poziv da se ovakvi kao ja mažu katranom i perjem, pa zatim protjeraju, ako već ne može, kao nekad u Africi, i da se motkama umlate". Također, navodi da "objavljivanje nekog mog članaka u takvoj vrsti štampe nije i ne može da bude dovoljna satisfakcija za mene".

  Vijeće za štampu u BiH je 31.marta upoznalo urednika "Novog Reportera", g. Igora Gajića, sa žalbom gđe Cenić i zamolilo ga za komentar. G. Gajić je u odgovoru uputio izvinjenje gđi Cenić ukoliko ju je "uznemirio ili uvrijedio", jer mu to nije bila namjera. Naveo je da je riječ o "sarkastičnom komentaru na opsene koje trpimo u BiH", te da u članku "niko nikoga nije pozivao na linč".
  U svom posljednjem dopisu od 2.4.2008. posalatom nakon što je Savjet gđu Cenić upoznao sa odgovorom urednika Gajića, gđa Cenić je naznačila da "urednikov odgovor ne menja moj ranije stav i dalje ostajem pri svojim tvrdnjama i želji da Vijeće za štampu u BiH donese svoj profesionalni sud o tekstu na koji sam se žalila".

  Žalbena komisija izražava žaljenje zbog toga što gđa Cenić ne prihvata pismeno izvinjenje urednika Gajića. Također naglašava da zbog neispoštovane procedure od strane žalbenice, ne može tražiti od urednika javno objavljivanje svoga izvinjenja, što bi za žalbenicu bila moralna satisfakcija.
  Uzimajući u obzir sve navedene argumente, Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini vraća u postupak ovu žalbu, te gđu Cenić poziva na upućivanje reagovanja direktno redakciji "Novog Reportera", nakon čega njena žalba može biti razmatrana i dovedena do kraja po pravilima rada Žalbene komisije u skladu sa samoregulacijom štampanih medija.

  Članovi Žalbene komisije: urednica Vildana Selimbegović, predsjedavajuća Žalbene komisije, advokat Dražen Zubak, urednik Mladen Bošnjak, akademski slikar Mr. Goran Janković, urednik Fuad Kovačević, Mr.Sci. Enes Osmančević.

   

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini preporučuje uredništvu magazina "Novi Reporter" objavljivanje ove Odluke u svome redovnom izdanju.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.