Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G.Ramiz Hodžić - magazin "Hercegovačke novine", 08.05.2007.

   08.05.2007.

   

  ODLUKA 

  BH Vijeća-Savjeta za štampu/Vijeća za tisak u slučaju prigovora g. Ramiza Hodžića na tekstove objavljene u magazinu "Hercegovačke novine" 23.02 i 09.03. 2007.

   

  Vijeće/Žalbena komisija BH Vijeća-Savjeta za štampu/Vijeća za tisak je na sjednici održanoj 04. maja 2007. u Sarajevu razmatralo prigovor g. Ramiza Hodžića na tekstove "Odspavaj još malo, Ramize!" i "Svjedoci brane stražare", objavljene 23.02.2007., te na odgovor redakcije pod naslovom "Poštovani gospodine Ramize Hodžiću!", objavljen 09.03.2007. godine u magazinu "Hercegovačke novine. Prigovor se odnosio na izvještavanje novine o svjedočenju g. Ramiza Hodžića u sudskom predmetu "Heliodrom" Kantonalnog suda Mostar. Vijeće  je donijelo sljedeću odluku:

  Prigovor nije prihvaćen

  Pojašnjenje odluke:

  Nakon objave tekstova "Odspavaj još malo, Ramize!" i "Svjedoci brane stražare", g. Ramiz Hodžić je redakciji magazina "Hercegovačke novine" uputio reagovanje koje je objavljeno u narednom broju ovoga lista pod nazivom "Pismo Ramiza Hodžića uredništvu Hercegovačkih novina". Reagovanje se odnosilo na informaciju da je "g. Hodžić u svom iskazu pred sudom rekao da nema nikakvih spoznaja da je u heliodromskom logoru bilo mučenja i tučnjave, tek je, onako uzgred, spomenuo da mu je jedna od žrtava mučenja ispričala neke gluposti o tome", te da se "nikad u životu nije naspavao kao u logoru Heliodrom".

  Podnosilac prigovora se žalio da su "Hercegovačke novine" izvukle iz konteksta njegovu izjavu, te da je zbog treme izazvane svjedočenjem upotrijebio riječ "slatko" za prvi san u Heliodromu. Izjava da mu je jedna od žrtava mučenja ispričala "neke gluposti o tome" također je pogrešno interpretirana, što je vidljivo iz transkripta svjedočenja koje je tražio da bude objavljeno kako bi se čitaoci upoznali sa njegovom izjavom. Podnosilac prigovora je uputio kritike magazinu "Hercegovačke novine" zbog nepotpisivanja tekstova, zahtjevajući ujedno javno izvinjenje redakcije.
  Sekretarijat Vijeća za štampu je g. Hodžića informisao da od redakcije "Hercegovačkih novina" ne može očekivati objavljivanje transkripta ako je sudski proces u toku. Također, dostavljen mu je odgovor urednika "Hercegovačkih novina", g. Mladena Bošnjaka, koji navodi da su "Hercegovačke novine" objavile komentar o svjedočenju g. Hodžića, kao i sve druge novine čije tekstove g. Hodžić nije demantovao, te da ne vide razloge zbog kojih bi se trebali izviniti g. Hodžiću.
  Podnosilac prigovora je zatražio od BH Vijeća za štampu da utvrdi da li postoji odgovornost urednika za povredu Člana 2 - Urednička odgovornost, Člana 3 - Huškanje i Člana 5 - Tačnost i fer izvještavanje Kodeksa za štampu/tisak. 

  Članovi Vijeća/Žalbene komisije su zaključili da slučaj nema osnova za odluku o kršenju Kodeksa za štampu/tisak jer je uredništvo "Hercegovačkih novina" objavilo tekst demantija u cjelosti, slijedeći profesionalne norme i u skladu s Kodeksom za štampu/tisak. Izjava g. Hodžića prenesena je tačno, a popratni redakcijski komentar pravo je svakog uredništva štampanih medija. Pružena je prilika g. Hodžiću da odgovori, njegov je demanti objavljen u skladu s Članom 7 Kodeksa za štampu/tisak - Mogućnost odgovora, te Člana 16 - Žalbe.

  Članovi su se složili da nema prekršaja Kodeksa za štampu/tisak, stoga prigovor nije prihvaćen.

  Preporučuje se uredništvu magazina "Hercegovačke novine" objavljivanje ove Odluke u redovnom izdanju lista, s napomenom da je slučaj riješen posredništvom BH Vijeća za štampu

  Predsjedavajući Vijeća/Žalbene komisije
  prof. Drago Branković

  BH Vijeće-Savjet za štampu/Vijeće za tisak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.