Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G.Alija Behram - magazin "Nova Sloboda", 24.08.2006.

  24.08.2006.

   

  ODLUKA 
  Vijeća-Savjeta za štampu BiH u slučaju prigovora g. Alije Behrama, direktora RTV Mostar 
  na tekst objavljen u listu Nova Sloboda

   


  Vijeće-Savjet za štampu BiH je na sjednici održanoj 24. augusta/kolovoza 2006. u Sarajevu razmatralo prigovor g. Alije Behrama, direktora RTV Mostar, na tekst "Zablude nastavnika, nacionaliste" objavljenog 30.06.2006. u "Novoj slobodi". Prigovor se odnosio na objavljivanje teksta g. Alije Behrama iz dnevnog lista "Oslobođenje", štampanog u trobroju od 1-4. maja 1983. bez njegove saglasnosti i bez ikakvog uredničkog pojašnjena. Vijeće-Savjet za štampu BiH je donijelo sljedeću odluku:

  Prigovor se prihvata.

  Pojašnjenje odluke:

  "Nova Sloboda" je 30.06.2006. objavila članak g. Alije Behrama pod nazivom "Zablude nastavnika, nacionaliste", koji je prvi put štampan u "Oslobođenju" 1983. Prema riječima podnosioca prigovora, članak je objavljen "bez prethodne saglasnosti" i "bilo kakvog smislenog razloga", a, po navodu žalbenika s ciljem "diskreditacije kod dijela muslimanske populacije". G. Behram navodi da je riječ o medijskom reketarenju, odnosno "plaćenoj usluzi "Novoj Slobodi" u predizbornom periodu".

  Glavni i odgovorni urednik "Nove Slobode", g. Fazlija Hebibović, podcrtava činjenicu da članak nije preuzet iz "Oslobođenja", već iz časopisa "Sloboda" čiju uređivačku politiku, na neki način, slijedi časopis "Nova Sloboda". Također, g. Hebibović tvrdi da je i do sada objavljivan veliki broj tekstova preuzetih iz časopisa "Sloboda", te da optužbe g. Behrama nisu osnovane. G. Hebibović navodi da zbog nedostatka finansijskih sredstava dva broja "Nove Slobode" nisu izašla, što opovrgava optužbu da je riječ o reketarenju.

  Vijeće-Savjet za štampu smatra da je redakcija "Nove Slobode" prekršila član 2. Kodeksa za štampu - Urednička odgovornost, time što je bez ikakvog uredničkog pojašnjenja ili saglasnosti autora, objavila članak g. Behrama.

  Također, Vijeće-Savjet za štampu smatra da je prekršen član 14. Kodeksa za štampu - Autorska prava, budući da je preuzet cijeli tekst bez znanja autora ili nosioca autorskog prava - "Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtjeva izričitu dozvolu imaoca autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navederna u samom materijalu". 

  Vijeće-Savjet za štampu BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.