Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G.Admir Softić - magazin "Rudar", 09.12.2004.

  09.12.2004.

   

   

  ODLUKA

  Vijeća za štampu BiH u slučaju žalbe g. Admira Softića, predsjednika Udruženja inžinjera opštine Banovići, na tekstove objavljene u listu Rudar

   

  Vijeće za štampu BiH je na sjednici održanoj 09. decembra 2004. u Sarajevu razmatralo žalbu g. Admira Softića, predsjednika Udruženja inžinjera opštine Banovići, na tekstove “Reakcija na javne istupe Predsjednika Udruženja inžinjera opštine Banovići” i “Zbog navodnog prekoračenja i zloupotrebe ovlasti predsjednika najavili pokretanje postupka odgovornosti” objavljene u listu “Rudar”. Žalba se odnosila na nemogućnost demantiranja navoda iz objavljenih priloga. Vijeće za štampu je donijelo slijedeću odluku:

  Žalba se prihvata

  Razlog:

  Obzirom da je Vijeće za štampu BiH prigovor g. Softića razmatralo i na prethodnoj sjednici Vijeća, kada je donesena odluka da je potrebno redakciji pružiti više vremena za objavu demantija, a imajući u vidu da je prošlo više od tri mjeseca od prijema prigovora koji nije uspješno riješen medijacijom, Vijeće za štampu je odlučilo prihvatiti prigovor podnosioca.

  Vijeće za štampu BiH razumije poziciju glavnog i odgovornog urednika koji zbog odluke Redakcionog odbora nije bio u stanju da utiče i postigne zaštitu profesionalnih standarda lista. Vijeće za štampu BiH ovim putem poziva Redakcioni odbor na poštivanje etičkih pravila profesije sadržanih u Kodeksu za štampu. Imajući u vidu da je Redakcioni odbor pružio priliku jednoj strani da iznese mišljenje o pitanjima kontroverze koja je tretirana u gore pomenutim člancima, u isto vrijeme uskrativši drugoj strani da prezentira svoj stav, list “Rudar” je prekršio odredbe člana 7. Kodeksa za štampu (Mogućnost odgovora) koje jasno definišu pravilo da će “…biti stavljena na raspolaganje mogućnost neposrednog odgovora u istom izdanju publikacije u kojem je i optužba”.

   

  Vijeće za štampu BiH smatra da najmanje što redakcija može učiniti u cilju objektivnog informisanja javnosti jeste objava demantija podnosioca prigovora u narednom broju lista “Rudar”.

   

  Vijeće za štampu BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.