Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Josip Vajdner - portal dosije.ba, 07.04.2013.

  Broj: 150-02/13
  Datum: Teslić, 07.04.2013.

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini

  po žalbi g. Josipa Vajdnera
  na tekst „Bira se novi Papa...opet Katolik!?", objavljen 12.03.2013. godine

  na portalu dosije.ba

  ŽALBA SE PRIHVAĆA

  Prekršeni su sljedeći članci Kodeksa za tisak i online medije BiH:

  Opće odredbe, Stavak 1

  Članak 2 - Urednička odgovornost

  Članak 3 - Huškanje

  Članak 4 – Diskriminacija

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH konstatira da je u tekstu "Bira se novi Papa... opet Katolik!?" od 12.03.2013. godine, grubo prekršen Kodeks za tisak i online medije BiH.

  Portal dosije.ba uklonio je sporni tekst i objavio reagiranje žalbenika, ali to ne umanjuje nastalu štetu i činjenicu gore navedenih grubo prekršenih profesionalnih odrednica, datih u Kodeksu za tisak i online medije BiH.


  Vijeću za tisak u BiH i redakciji portala dosije.ba, obratio se g. Josip Vajdner, povodom teksta "Bira se novi Papa... opet Katolik!?", objavljenog 12.03.2013. godine na portalu dosije.ba.

  U dostavljenom reagiranju, g. Vajdner naznačio je sljedeće: "Gospodine uredniče, na vašem internet portalu Dosije.ba u utorak 12. ožujka 2013. pojavio se tekst pod naslovom 'Bira se novi Papa...opet Katolik!?'. Obraćam Vam se najprije kao glavnom i odgovornom uredniku ovog portala, a zatim i kao autoru spomenutoga natpisa koji obiluje uvredljivim rečenicama te odiše govorom mržnje prema katolicima i Katoličkoj crkvi. Između ostaloga, razvidno je kako vi najprije pokazujete vlastitu mržnju prema Katoličkoj crkvi, a zatim novinarsku neporofesionalnost i nadasve neetičnost".

  U daljem tekstu reagiranja se navodi: "Koristeći slobodu izražavanja zajamčenu i zakonom, vi uvredljivo pišete o procesu izbora novoga pape, Katoličkoj crkvi, ali i katolicima općenito. Ono što posebno vrijeđa jest bahati stil i uvredljive aluzije na katoličke vjerske istine".

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH, na sjednici održanoj 07.04.2013. godine, razmotrila je žalbu g. Josipa Vajdnera i tekst objavljen na portalu dosije.ba i konstatirala da je u predmetnom tekstu grubo prekršen Kodeks za tisak i online medije BiH.

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH utvrdila je kršenje Kodeksa za tisak i online medije BiH:

  Opće odredbe, Stavak 1: “Novinari tiska i online medija u Bosni i Hercegovini (u daljem tekstu ‘novinari’) imaju obvezu da prema javnosti održavaju visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima”.

  Članak 3 – Huškanje, u navodima teksta: “… poglavar svekolikog bogatstva skupljenog i arhiviranog uglavnom na krvi, ubijanju, inkviziciji, porobljavanju i nasilnom pokrštavanju” i “Toliko gustu maglu da i pored očiju ne vide da u istoj toj bazilici sjede kardinali koji podržavaju pedofiliju i zločine koje su, u ime Crkve, činili oni ili njihove kolege”.

  Članak 3 – Huškanje i Članak 4 –Diskriminacija, u dijelu teksta: “Ali, promjena će se sigurno desiti. Ode nacista…dolazi, ko zna? Možda rasista? Ili pedofil? Ili čak na čelo ove vjerske zajednice dođe kakav svestrani razvratnik? Nebitno…bit će svakako Katolik”.

  Portal dosije.ba uklonio je sporni tekst i objavio reagiranje žalbenika, ali to ne umanjuje nastalu štetu i činjenicu gore navedenih grubo prekršenih profesionalnih odrednica, datih u Kodeksu za tisak i online medije BiH.

  Članak 2, Urednička odgovornost, Kodeksa za tisak i online medije BiH: "Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakome trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvješćivanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsificiranje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije".

  Članak 3, Huškanje, Kodeksa za tisak i online medije BiH: "Novinari će u svakom trenutku biti svjesni opasnosti koja se javlja kada mediji govorom mržnje podstiču diskriminaciju i netoleranciju. Imajući u vidu takvu opasnost, novinari će dati sve od sebe kako ne bi huškali i/ili podsticali mržnju i/ili nejednakost na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, pola, seksualne orijentacije, fizičke onesposobljenosti ili mentalnog stanja. Novinari neće ni pod kakvim okolnostima podsticati krivična djela ili nasilje".

  Članak 4, Diskriminacija, Kodeksa za tisak i online medije BiH: "Novinari moraju izbjeći prejudicirane i uvredljive aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, spol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje. Aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, pol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje će biti napravljene samo onda kada su u direktnoj vezi sa slučajem o kojemu se izvješćuje".

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavatelj, prof.dr Miodrag Živanović; sutkinja Nada Arsenić; prof.dr Enes Osmančević; odvjetnik Dražen Zubak; novinar Faruk Borić i urednik Milan Šutalo.

  Predsjedavatelj Žalbene komisije

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.