Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije - dnevni list "Dnevni avaz", 06.08.2013.

  Broj: 341-02/13
  Datum: 27.09.2013.

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

  po žalbi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)

  na tekst pod naslovom "Bećirević i Dervišević"

  objavljen u dnevnom listu "Dnevni avaz", rubrika SMS, 06.08.2013. godine

   

  ŽALBA NIJE PRIHVAĆENA

  Kodeks za štampu i online medije BiH nije prekršen

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije prihvatila žalbu Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), budući da je upućeni demanti znatno duži od izvornog teksta, što je u suprotnosti sa odredbama Člana 7 - Mogućnost odgovora, i Člana 15 - Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH, koji navode da će se žalbenik obratiti "izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka".

   

  Vijeću za štampu u BiH i redakciji dnevnog lista "Dnevni avaz" dostavljena je žalba Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) povodom teksta „Bećirević i Dervišević", objavljenog 06.08.2013. godine u dnevnom listu "Dnevni avaz", rubrika SMS.

  Žalba se odnosi na tekst u kome je objavljeno sljedeće: "IFIMES, propali i samozvani institut bez ijednog naučnog i stručnog saradnika, vodi Zijad Bećirević uz sumnjivo finansijsko i vlasničko partnerstvo afroazijskog kolege. Međutim, mi Brčaci znamo da je Bećirević zajedno sa profesorom Ervinom Derviševićem iz Ljubljane, inače samozvanim masonskim vođom u toj zemlji, ovdašnji dvojac čijim se djelovanjem napokon ozbiljno moraju pozabaviti neovisni mediji, neovisne regionalne policije i službe koje se brinu o općoj sigurnosti. Sve o njihovom djelovanju ostalo je zapisano u finansijskim knjigama Brčkog, BiH, Slovenije, Srbije i Crne Gore, gdje su probali da reketiraju veliki broj političara i stranaka. Čitalac iz Brčkog".

  Žalbenici u demantiju navode kako su u "članku napisane manipulatorske, lažne, neistinite, netočne, neprovjerene, huškačke i zlonamjerne informacije o Međunarodnom institutu za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane i uposleniku instituta mr.sc.Ziajdu Bećiroviću, čime je prouzrokovana materijalna i nematerijalna šteta koju ćemo utvrđivati pred nadležnim sudom".

  Također, žalbenici dodaju kako "autor spornog članka, potpisan 'Čitalac iz Brčkog', navodi laži i neistine o institutu i uposleniku mr. sc. Zijadu Bećiroviću prikazujući Međunarodni institut IFIMES propalim institutom bez ijednog naučnog suradnika. Uvidom u stranice instituta www.ifimes.org vidljivo je, da se radi o vrlo aktivnom institutu sa brojnim (naučnim) suradnicima i njihovim radovima. Navodi se sumnjivo vlasništvo i osobe afroazijskog porijekla što predstavlja jezik mržnje. Inače nemamo takvih osoba i radimo na osnovu slovenskih zakona. Poziv da se IFIMES-om bave regionalne policije i službe predstavlja huškanje i blaćenje usmjereno protiv dobrog imena i ugleda IFIMES-a i Bećirovića bez relevantnih dokaza".

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH obratilo se redakciji dnevnog lista "Dnevni avaz" povodom zahtjeva za objavu demantija Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije", no odgovor nije dostavljen, niti je demanti objavljen.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 27.09.2013. godine, razmotrila je tekst "Bećirević i Dervišević" od 06.08.2013. godine i žalbu Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, te utvrdila da Kodeks za štampu i online medije BiH nije prekršen budući da je demanti žalbenika znatno duži od izvornog teksta, što je u suprotnosti sa Članom 7 - Mogućnost odgovora, i Članom 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH, koji navode da će se žalbenik obratiti "izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka".

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; advokatica Nada Dalipagić; prof.dr Enes Osmančević; urednik Fuad Kovačević; novinar Faruk Borić i novinar Milan Šutalo.

  Predsjedavajući Žalbene komisije

                                                                                                                                                                                                   

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.