Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Gđa Borka Rudić - magazin "Saff", 27.09.2013.godine

  Broj: 343-02/13
  Datum: 27.09.2013.

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

  po žalbi gđe Borke Rudić  

  na tekst „Hoće li se i bh. političari uskoro morati ljubiti kako bi ugodili pederima?"

  objavljen 24.09.2013. godine u magazinu "Saff"

   

  ŽALBA JE PRIHVAĆENA

  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

   

  Član 4 – Diskriminacija

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatira da je prekršen Član 4 - Diskrminacija, imajući u vidu korištene izraze poput "pederizam", "pederisti" i

  "pederističke integracije".

   

  Vijeću za štampu u BiH obratila se gđa Borka Rudić povodom teksta „Hoće li se i bh. političari uskoro morati ljubiti kako bi ugodili pederima?" objavljenog 24.09.2013. godine u magazinu "Saff", zbog, kako žalbenica navodi, "neprimjerenog rječnika kojim se nazivaju homoseksualci".

  U tekstu od 24.08.2013. godine, objavljena je izjava predsjednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova, g. Ivice Dačića, u vezi sa Paradom ponosa u Beogradu, sljedeće sadržine: "Znam da je ustavno pravo da se izražava različitost, ali moje je pravo da ne idem na to. Ne treba ulaziti u drugu krajnost i dodvoravati se njima. Treba li da postanem gej da bi to bilo proevropski?".

  U tekstu se dalje navodi: "Ovu izjavu srbijanskog premijera Dačića trebamo shvatiti ozbiljno. Naime, dokaz da premijer Dačić ne govori bez osnova jeste događaj iz Italije, gdje su se italijanski parlamentarci u po parlamenta istospolno ljubili a sve kako bi ugodili pederima, odnosno kako bi pružili podršku usvajanju novog zakona o homoseksualnim osobama. Na desetine italijanskih zastupnika i zastupnica stranke Pokret 5 zvjezdica prošle su sedmice organizovali masovni 'poljubac' kao podršku LGBTQ osobama te pozvali na jače zakone za zaštitu prava LGBTQ populacije. Parlamentarna rasprava je prekinuta kada se više desetina političara počelo međusobno grliti i ljubiti".

  Tekst se završava sljedećim navodima: "U posljednje vrijeme Evropa sve agresivnije nameće pederizam. Zastupnici pederizma već su 'okupirali' Hrvatsku. Pederisti su trenutno u pohodu na Srbiju. Sudeći po izjavama premijera Ivice Dačića, uskoro bi i srbijanski političari mogli izvesti poneki pederski manevar u parlamentarnim klupama. Kada na red dođe Bosna i Hercegovina, a samo što se nije i to dogodilo, bh. političari će dati sve od sebe da ugode pederstičkim integracijama Evrope. To znači da bi uskoro mogli gledati pojedine bh. političare kako se istospolno žvalje u parlamentarnim klupama, po hodnicima i kabinetima". 

  Povodom navoda iz ovog teksta, gđa Rudić u svojoj žalbi navodi : "Tekst se odnosi na predstojeću Paradu ponosa u Beogradu. Smatram kako su vađenje iz konteksta veoma problematične izjave jednog od srbijanskih zvaničnika, pominjanje događaja iz nekih evropskih zemalja u vezi sa homoseksualcima i dovođenje tih događaja u bh. kontekst, neopravdano širenje neprijateljstva prema gej populaciji i huškanje".

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 27.09.2013. godine, razmotrila je tekst „Hoće li se i bh. političari uskoro morati ljubiti kako bi ugodili pederima?" od 24.09.2013. godine i žalbu gđe Borke Rudić, te utvrdila da je prekršen Član 4 - Diskriminacija, Kodeksa za štampu i online medije BiH, imajući u vidu korištene izraze poput "pederizam", "pederisti" i "pederističke integracije".

  Član 4, Diskriminacija, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Novinari moraju izbjeći prejudicirane i uvredljive aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, pol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje. Aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, pol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje će biti napravljene samo onda kada su u direktnoj vezi sa slučajem o kojemu se izvještava".

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; advokatica Nada Dalipagić; prof.dr Enes Osmančević; urednik Fuad Kovačević; novinar Faruk Borić i novinar Milan Šutalo.

                                                                                                              Predsjedavajući Žalbene komisije

                                                                                                                                                                                             

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.