Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Održana Legal Leaks radionica za novinare iz BiH, Sarajevo, 10-11.06.2014.

   

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI
  realizovalo
  LEGAL LEAKS RADIONICU ZA NOVINARE IZ BiH
  „SLOBODA INFORMISANJA: OSNAŽIVANJE NOVINARSTVA“
  Sarajevo, 10 – 11. jun/lipanj 2014.

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini uspješno je realizovalo Legal Leaks Radionicu za novinare u Bosni i Hercegovini „Sloboda informisanja: Osnaživanje novinarstva“. Dvodnevna radionica, koja je održana 10. i 11. juna/lipnja 2014. godine u Sarajevu, organizovana je u saradnji sa Evropskom komisijom, UNESCO - om, organizacijom Access Info Europe i SEENPM.

  Novinari i mediji se vrlo često suočavaju sa barijerama u pristupu informacijama, naročito ako se informacije odnose na korupciju, organizovani kriminal, kršenje ljudskih prava i druge osjetljive oblasti novinarskog izvještavanja. Zašto je važno da novinari u svakodnevnom radu koriste svoje pravo na pristup informacijama; kakva je praksa sprovođenja zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini; na koji način mediji mogu dobiti podatke od Evropske unije; kako se koristiti otvorenim bazama podataka, te kako dobijene informacije prezentovati uz poštovanje etičkih, profesionalnih standarda datih u Kodeksu za štampu i online medije BiH – ključna su pitanja na koje je odgovore pružila Legal Leaks radionica.


  Pravo na pristup informacijama – osnovno ljudsko pravo

  Aktuelnost i važnost teme potvrdio je respektabilan broj učesnika – Legal Leaks radionica je okupila 43 novinara i urednika štampanih, elektronskih i online medija, blogera, predstavnika udruženja „uzbunjivača“ i „zviždača“. Panelisti su bili gđa Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH; gđa Adeline Hulin, UNESCO Odjeljenje za slobodu izražavanja i razvoj medija; gđa Helen Darbishire, Izvršna direktorica Access Info Europe, gđa Maja Branković, Transparency International BiH; gđa Borka Rudić, Udruženje/Udruga BH novinari; g. Aladin Abdagić, Centar za istraživačko novinarstvo i gđa Slobodanka Dekić, Media Centar Sarajevo.

  - Pravo na pristup informacijama je osnovno ljudsko pravo. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je 2009. godine prepoznao pravo na pristup informacijama kao osnovno ljudsko pravo, koje štiti Član 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Odbor za ljudska prava Ujedinjenih nacija potvrdio je 2011. godine da sloboda izražavanja, koju štiti Član 19. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, uključuje i pravo na pristup informacijama. U regiji OSCE-a, 48 od 56 zemalja članica imaju konkretne zakone o pravu na pristup informacijama, među njima je i BiH – istakla je gđa Helen Darbishire, izvršna direktorica organizacije Access Info Europe.

  Ističući značaj slobode izražavanja, gđa Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH je upozorila na tendenciju „potpuno pogrešnog interpretiranja prava na informisanje i slobodu informisanja“, te sve više pritisaka na medije i profesionalno medijsko izvještavanje.

  - Primamo sve više žalbi građana, u prvih pet mjeseci tekuće godine čak 273, dok je tokom cijele 2013. godine zaprimljeno ukupno 205 žalbi. Dobro je što ima sve više žalbi građana, jako je dobro imati čitalačku publiku koja prepoznaje kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH, ali isto tako imamo i neprimjerene pritiske na slobodu medija. Kroz rad Vijeća za štampu u BiH, koristeći se principima samoregulacije, moramo se aktivno oduprijeti ugrožavanju medijskih sloboda – poručila je gđa Zurovac.

  Alat za odbranu slobode medija

  O praksi sprovođenja Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH govorile su gđa Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari i gđa Maja Branković iz Transparency International BiH. Kao ključne probleme gđa Rudić je apostrofirala otežan pristup informacijama, naročito onim koje bi mogle biti inkriminirajuće za nosice javne vlasti; uplitanje policijskih i bezbjednosnih agencija u dostavljanje informacija; neprecizne kaznene odredbe; neažurnost u dostavljanju informacija. Gđa Branković je ukazala na neophodnost harmonizacije državnog i entitetskih zakona o slobodi pristupa informacijama, s ciljem izbjegavanja pravne nesigurnosti; potrebu usklađivanja legislative o slobodi pristupa informacijama sa drugim zakonima, kako bi se spriječio sukob zakona, naročito kod Zakona o zaštiti ličnih podataka, te neophodnost utvrđivanja sankcija za prekršioce zakonskih odredbi u entitetskim zakonima.

  O data novinarstvu i tehnologijama analize baza podataka govorili su g. Aladin Abdagić, novinar Centra za istraživačko novinarstvo i gđa Slobodanka Dekić iz Media Centra Sarajevo. Učesnici radionice su upoznati i sa procedurom podnošenja zahtjeva za pristup informacijama u Evropskoj uniji, te najnovijim statističkim podacima o žalbama građana na izvještavanje štampe i online medija.

  Cilj Legal Leaks radionice je bio osnažiti novinare da u svakodnevnom radu koriste svoje pravo na pristup informacijama, kao alat za odbranu slobode medija i ljudskih prava, čime omogućuju učešće javnosti u donošenju odluka i pozivanju vlasti na odgovornost prema javnom interesu. Također, učesnici su dobili korisne smjernice i savjete kako da efikasno koriste mogućnosti koje pružaju zakoni o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini, te nacionalnu verziju Legal Leaks priručnika, koji predstavlja detaljan vodič o tome kako podnositi zahtjeve za slobodan pristup informacijama u 45 od 56 država članica OSCE-a.

  Više informacija o Radionici možete pročitati na zvaničnoj stranici UNESCOa, a press clipping medijskih objava možete preuzeti ovdje

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.