Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Udruženje Q - dnevni list "Dnevni avaz", 08.10.2008.

  08.10.2008.

   

  ODLUKA
  Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini povodom žalbe
  Udruženja Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba
  na tekstove objavljene u listu “DNEVNI AVAZ”, 28.08. i 02.09. 2008.

  U naslovima i nadnaslovima tekstova objavljenih 28.08.2008. i 02.09.2008. prekršeni Članovi 1, 3, 4, 4a i 15 Kodeksa za štampu BiH
  U tekstu članka od 28.08.2008. nema kršenja Kodeksa za štampu
  Apel Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH medijima:
  voditi računa o demokratskoj vrijednosti tolerancije i suživota na ovim prostorima, te doprinosu podizanju praga tolerancije i međusobnog razumijevanja


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini je na redovnoj sjednici održanoj 8. oktobra 2008. godine u Banja Luci, razmotrila žalbu Udruženja Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba, na tekstove “Ko Bošnjacima podvaljuje gej okupljanje u ramazanu?” (28.08.2008.) i “Ef. Smajkić: Slobodu ne treba koristiti kao promociju tog smeća sa Zapada” (02.09.2008.), objavljene u listu “Dnevni avaz”. Riječ je o tekstovima koji, prema navodima iz demantija dostavljenog redakciji lista “Dnevni avaz” 02.09.2008. godine, “narušavaju Kodeks za štampu”, te predstavljaju “poziv bh. javnosti na netoleranciju, mržnju i homofobiju”.
  U prvom tekstu, najavljenom na naslovnici 4651. broja “Dnevnog avaza” pod naslovom “Istražujemo – Bh. javnost protiv Queer festivala u Sarajevu: Provokativni gej skup u ramazanu!” i u tekstu objavljenom na 2. strani ovoga izdanja “Istražujemo - Bh. javnost protiv održavanja Queer festivala: Ko Bošnjacima podvaljuje okupljanje u ramazanu?”, objavljena je informacija o održavanju prvog Queer festivala u organizaciji Udruženja Q u vrijeme ramazana. U tekstu je navedeno pojašnjenje predsjednice Udruženja Q, gđe Svetlane Đurković, o ciljevima održavanja ovog festivala, a prenesena je i njena izjava da “njihov cilj nije da nekoga provociraju te da to nije skup homoseksualca”. Također, objavljeni su i stavovi nekolicine osoba iz javnog života o održavanju ovoga festivala koji, sa par izuzetaka, osuđuju organizovanje ovog skupa u mjesecu Ramazanu. U drugom tekstu, pod naslovom “Ef. Smajkić: slobodu ne treba koristiti za promociju tog smeća sa Zapada” i nadnaslovom “Skandalozno: Gej okupljanje iz Sarajeva se seli u Mostar” od 02.09.2009. godine, pored informacije o izmještanju pripremnih aktivnosti za Queer Festival iz Sarajeva u Mostar, donosi i izjave nekolicine javnih ličnosti iz grada Mostara, između ostalih, ef. Seida Smajkića, muftije mostarskog, čija je izjava citirana u naslovu ovoga teksta. Udruženje Q je poslalo demanti/reagiranje listu “Dnevni avaz”, 02.09.2008., koje nije objavljeno.
  Nakon toga, Udruženje Q se obratilo žalbom Žalbenoj komisiji Vijeća za štampu u BiH.
  Na sjednici Žalbene komisije, održane 8.10.2008. u Banja Luci, na kojoj su vrlo pažljivo i detaljno analizirani tekstovi objavljeni u listu “Dnevni avaz”, demanti Udruženja Q, koji nije objavljen i žalba upućena Vijeću za štampu od Udruženja Q, Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, u skladu sa Kodeskom za štampu BiH, donosi sljedeće Odluke: 

  1) U naslovima i nadnaslovima tesktova prekršeni su sljedeći članovi Kodeksa za štampu BiH: Član 1 – Opće odredbe, Član 3 – Huškanje, Član 4 – Diskriminacija, Član 4a - Ravnopravnost spolova i poštivanje osobenosti i Član 15 - Interes javnosti

  2) U tekstu članka od 28.08.2008. godine nema kršenja Kodeksa za štampu: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH smatra da je list “Dnevni avaz” u tekstu, izuzimajući naslov i nadnaslov, objektivno prenio suprotstavljene stavove i mišljenja pojedinaca o predmetnom događaju, dajući prostor različitim stranama, uključujući i predstavnika Udruženja Q. 

  3) Apel Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH: Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini apelira na uredništvo “Dnevnog avaza” i drugih medija da vode računa o demokratskoj vrijednosti tolerancije i suživota na ovim prostorima, te doprinesu podizanju praga tolerancije i međusobnog razumijevanja.

  Pojašnjenje:

  1) Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini jednoglasno zaključuje da je list “Dnevni avaz” prekršio pet članova Kodeksa za štampu: 

  Član 1 – Opće odredbe: “Novinari i njihove publikacije imaju obavezu prema javnosti održati visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima. ... Štampa u BiH će se pridržavati općeprihvaćenih standarda pristojnosti i poštivanja etničke, kulturne i religijske različitosti BiH... Štampani mediji će se pridržavati standarda ljudskih prava definisanih u međunarodnim i bh aktima o ljudskim pravima.. Štampani mediji će razvijati svijest o ravnopravnosti spolova i poštivanju osobenosti kao integralnog dijela ljudskih prava.. Štampa će štititi prava pojedinaca, dok će u isto vrijeme podržavati pravo na informaciju koja služi javnom interesu.” 

  Član 3 – Huškanje: “Štampa će u svakom trenutku biti svjesna opasnosti koja se javlja kada mediji namjerno ili nehotice podstiču diskriminaciju i netoleranciju. Imajući u vidu takvu opasnost, štampa će dati sve od sebe kako ne bi huškalo i/ili podsticalo mržnju i/ili nejednakost po osnovu etničke pripadnosti nacionalnosti, rase, religije, spola, seksualne orijentacije, bilo koje fizičke ili mentalne bolesti ili onesposobljenosti. Štampa neće ni pod kakvim okolnostima podsticati krivična djela ili nasilje”; 

  Član 4 – Diskriminacija: “Novine i preriodična izdanja moraju izbjeći prejudicirane i uvredljive aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, spol seksualnu opredjeljenost, fizičku ili mentalnu bolest ili onesposobljenost...” 

  Član 4a – Ravnopravnost spolova i poštivanje osobenosti: “Novine i periodična izdanja će izbjegavati direktne ili indirektne komentare kojima ličnosti stavljaju u neravnopravan položaj ili ih diskriminišu po osnovi njihovog pola, roda, polnog identiteta, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i/ili seksualne orijentacije”. 

  Član 15 – Interes javnosti: “Interes javnosti, u značenju ovog Kodeksa, treba biti definisan kao – postupak i/ili informacija kojima je namjera pomoći u donošenju ličnog mišljenja i odluka po pitanjima i događajima, uključujući i napore otkrivanja krivičnog djela ili prekršaja, te spriječiti zavođenje javnosti nekom izjavom ili postupkom pojedinca ili organizacije.”

  Kršenja ovih pet članova utvrđena su u nadnaslovu teksta od 28.08.2008. godine “Bh. javnost protiv Queer festivala”, jer ne odražava stav cjelokupne bh. javnosti o ovom događaju, te u naslovima: “Ko Bošnjacima podvaljuje gej okupljanje u ramazanu?” i “Provokativni gej skup u ramazanu!”, budući da su formulirani kao tvrdnja i poruka javnosti, a ne upit ili nagovještaj istraživanja (“ko podvaljuje...?” - rečeno je sa sigurnom tvrdnjom da se radi o “podvali”, bez argumenata, i “provokativni gej skup..” s tvrdnjom da je provokacija a ne događaj).

  Kršenja navedenih Članova Kodeksa odnose se također na tekst, nadnaslov i naslov članka od 02.09.2008. godine –“Skandalozno: Gej okupljanje iz Sarajeva se seli u Mostar” i “Ef. Smajkić: Slobodu ne treba koristiti za promociju tog smeća sa Zapada”, u kojem se tvrdi da je “...nakon žestoke kritike javnosti u Sarajevu zbog organiziranja gej okupljanja u vrijeme ramazana, Udruženje Q za promociju i zaštitu kulture i ljudskih prava qeer osoba izmjestilo je u Mostar pripremne aktivnosti za prvi Queer Festival”.

  2) Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH smatra da, izuzimajući naslov i nadnaslov, nema kršenja Kodeksa u tekstu “Ko Bošnjacima podvaljuje okupljanje u ramazanu?”, objavljenom 28.08.2008. jer su objektivno prenijeti suprotstavljeni stavovi i mišljenja pojedinaca o predmetnom događaju, dajući prostor različitim stranama, uključujući i predstavnika Udruženja Q.

  3) Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini apelira na uredništvo “Dnevnog avaza” i drugih medija da vode računa o demokratskoj vrijednosti tolerancije i suživota na ovim prostorima, te doprinesu podizanju praga tolerancije i međusobnog razumijevanja poštujući profesionalne upute date u Kodeksu za štampu BiH. Slijedeći ove upute, novinari štite slobodu informiranja i dignitet novinarske profesije. Poštujući profesionalne upute date u Kodeksu za štampu BiH, štampani mediji štite integritet svoje izdavačke kuće i sprječavaju tužbe po kleveti na sudovima, prema Zakonu o zaštiti od klevete FBiH i RS.


  DETALJNO POJAŠNJENJE ŽALBE

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini je 11.09.2008. godine zaprimilo žalbu Udruženja Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba, na članake objavljene u “Dnevnom avazu”.
  Prvi tekst na koji se žalba odnosila objavljen je 28.08.2008. godine na 2. strani pod naslovom “Ko Bošnjacima podvaljuje gej okupljanje u ramazanu?”, sa nadnaslovom “Istražujemo – Bh. javnost protiv održavanja Queer festivala”, te podnaslovom “Čemu javno ispoljavanje i promoviranje takvih ideja koje su strane svim religijama. Među nama ima vjernika i vjernica, tvrdi Svetlana Đurković”. Ovaj članak najavljen je i na naslovnici pod nazivom “Provokativni gej skup u ramazanu!” sa nadnaslovom “Istražujemo: Bh. javnost protiv Queer festivala u Sarajevu”.
  U tekstu je najavljeno održavanje prvog Queer festivala u Bosni i Hercegovini, planiranog u periodu od 24. do 28. septembra 2008. godine, što se poklapa sa trajanjem mjeseca ramazana. Predsjednici Udruženja Q, gđi Svetlani Đurković, pružena je prilika da pojasni čitateljima ciljeve održavanja ovog festivala, a prenesena je i njena izjava da “njihov cilj nije da nekoga provociraju te da to nije skup homoseksualca”. Nadalje u tekstu su objavljeni i stavovi nekolicine predstavnika religijskih zajednica i drugih osoba iz javnog života o održavanju ovoga festivala koji, sa par izuzetaka, osuđuju organizovanje ovog skupa u mjesecu ramazanu.
  Drugi tekst na koji se žalba odnosi objavljen je 02.09.2008. godine pod naslovom “Ef.Smajkić: Slobodu ne treba koristiti za promociju tog smeća sa Zapada”, te nadnaslovom “Skandalozno: Gej okupljanje iz Sarajeva se seli u Mostar”. U tekstu se navodi da je “nakon žestoke kritike javnosti u Sarajevu zbog organiziranja gej okupljanja u vrijeme ramazana, Udruženje Q za promociju i zaštitu kulture i ljudskih prava qeer osoba izmjestilo je u Mostar pripremne aktivnosti za prvi Queer Festival”. Najavljeno je održavanje press konferencije za novinare, na kojoj će biti zvanično predstavljen program festivala, a kao organizatori ove konferencije navode se Udruženje Q i OKC “Abrašević” iz Mostara. Podred izjave predsjednika OKC “Abrašević”, g. Huseina Oručevića, o pruženoj podršci festivalu, prenesene su izjave i nekolicine javnih osoba iz Mostara, između ostalih, muftije mostarskog, ef. Seida Smajkića čija je izjava i citirana u naslovu ovoga teksta, anketiranih sa pitanjem šta misle o “gej okupljanju u vrijeme ramazana”.
  Nezadovoljni načinom na koji je tretirana ova tema u listu “Dnevni avaz”, iz Udruženja Q je upućen demanti redakciji u kojem je navedeno da se ovim “bh. javnost poziva na netoleranciju, mržnju i homfobiju”, te navodeći da su, prema njihovom mišljenju, prekršene odredbe Kodeksa za štampu i to u Članu 3 – Huškanje i Članu 4 – Diskriminacija. Također, pojašnjeni su i ciljevi rada ovoga Udrueženja, te je upućen zahtjev redakciji za objavljivanjem ovog demantija, te javnog izvinjena zbog, kako je navedeno, “širenja netačnih informacija i doprinošenja kreiranju društva na predrasudama, mržnji i stereotipima”. Dostavljeni demanti nije objavljen u “Dnevnom avazu”.

  Imajući u vidu sve gore navedeno, Žalbena komisija je pažljivo razmotrila slučaj, te donijela zaključak da je Kodeks za štampu prekršen u pet Članova: 1 – Opšte odredbe, 3 – Huškanje, 4 – Diskriminacija, 4a – Ravnopravnost polova i poštivanje osobenosti i 15 – Interes javnosti. Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH apelira na uredništvo “Dnevnog avaza” i ostalih novinskih izdanja u BiH da vode računa o demokratskoj vrijednosti tolerancije i suživota na ovim prostorima, te doprinesu podizanju praga tolerancije i međusobnog razumijevanja, poštujući profesionalne odredbe Kodeksa za štampu BiH.

  Članovi Žalbene komisije:
  prof.dr. Miodrag Živanović, advokat Dražen Zubak, urednik Saša Bižić, akademski slikar Mr. Goran Janković, urednik Fuad Kovačević, urednik Mladen Bošnjak i Mr.Sci. Enes Osmančević.


  U skladu s pravilima samoregulacije za štampane medije, Vijeće za štampu u BiH preporučuje uredništvu dnevnog lista “Dnevni avaz” objavljivanje ove Odluke u svome redovnom izdanju

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.